Resultaten voor hersenen
Hersenen met tartaarsaus | Piet Huysentruyt
https://koken.vtm.be/sos-piet/recept/hersenen-met-tartaarsaus
... hersenen met tartaarsaus - Leg de hersenen in een kom met gezouten koud water en spoel ze een half uur onder een lopende kraan. Zet een kookpot met water op een hoog vuur. Snij de groenten grof en doe ze in de kookpot. Kruid met peper, zout en groentebouillon en doe de ...
Mousse van kippenlever, krokante niertjes en remouladesaus | VTM Koken
https://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/mousse-van-kippenlever-krokante-niertjes-en-remouladesaus
... de pan met een klontje boter. Week gelatine in koud water. Doe peper, zout, een goeie scheut azijn in een kom met water. Voeg de hersenen toe. Blus de levertjes met porto. Doe alles in een hoge maatbeker. Mix dit zeer fijn. Voeg wat bruine fond en porto toe en mix tot een gladde massa. Pers de gelatine uit en voeg toe aan de warme massa. Mix. Klop de room half op. Spatel onder de mousse. Laat opstijven in de frigo. Kuis de niertjes op. Verwijder het vet. Laat het vet smelten. Bak de niertjes in dit ...
Recept voor varkenspootjes met hersen- en charcutièresaus | njam!
http://www.njam.tv/recepten/varkenspootjes-met-hersen-en-charcutieresaus
... venschaal in met een klontje boter en leg de pootjes erin. Grill 15 minuten in de voorverwarmde oven. maak de hersensaus: Week de hersenen 1 uur in koud gezouten water. Breng aan de kook in een weinig water samen de kruiden, 1 doormidden gesneden ajuin, 2 eetlepels azijn en 3 eetlepels bloem. Laat 10 minuten sudderen, haal uit het water (giet het kookvocht nog niet weg) en laat afkoelen tussen twee borden met een gewicht op. Verwijder de vliesjes. Snipper de halve ajuin fijn en doe samen met de hersenen in een maatbeker. Voeg de rest van de bloem, azijn en 4 eetlepels kookvocht toe en mix tot een mooi gebonden saus. Doe er eventueel nog een extra lepeltje bloem bij wanneer de saus niet genoeg gebonden is. Laat opstijven in de koelkast. maak de charcutière: Stoof de sjalotten glazig in een klontje boter. Doe de tomatenpuree erbij en roer door. Laat wat boter smelten in een kookpot, voeg de sjalotten toe en laat even zweten. Voeg de tomate ...
Kreeft in looksaus | Start to Cook
https://koken.vtm.be/start-cook/recept/kreeft-in-looksaus
... Kreeft in looksaus - Meng 1 eetlepel margarine met de bloem en de hersenen. Voeg de gehakte look en de kruiden toe, zodat je een soort pasta bekomt. Bak de kreeft in een antiaanbakpan. Laat de Fama ‘zingen’ en kleur eerst de kant van het vlees. Als je eerst de schaal ...
Smoothie van avocado, peer en munt - recept - okoko recepten
http://www.okokorecepten.nl/recept/meer-groepen/smoothie/smoothie-avocado-peer-munt
... gd vet, dus het cholesterolgehalte zal niet stijgen. Avocado’s zitten vol lecithine en mineralen, dus ze zijn goed voor de hersenen. De munt geeft het drankje een fris tintje. Dit kruid kalmeert bovendien het spijsverteringskaneel en helpt tegen misselijkheid. ...
De mooie voedselmachine - Giulia Enders
http://eetplezier.blogspot.be/2014/12/de-mooie-voedselmachine-giulia-enders.html
... baby staan we nog wél heel dicht bij onze eigen “ik”. Duidelijk voelbaar en aantoonbaar is dat een baby bestaat uit darm en hersenen, hoe minimaal ontwikkeld die laatste ook moge zijn. Baby’s die honger hebben, gaan vanzelf krijsen. Als ze voldoende hebben, voelen ze zich bevredigd en vallen ze tevreden in slaap. De nervus vagus (zenuwbaan die loopt van hoofd naar borst- en buikholte) is de snelste weg van de darmen naar onze hersenen. Deze zenuw kan boodschappen uit de darm overbrengen naar de hersenen waar niemand anders (ook jij zelf niet) maar een vermoeden van zou hebben. Naarmate we echter ouder worden, ervaren we de wereld om ons heen steeds meer met onze andere zintuigen. Met andere woorden: de rechtstreekse verbinding tussen darm en hersenen vervaagt.Onze zintuigen vergaren slechts informatie om op de omgeving te kunnen reageren; de darm is echter een gigantische matrix die ons gevoelsleven registreert en doorwerkt in het onderbewustzijn. Een groot deel van ons welbevinden wordt, óók als we geen baby meer zijn, nog steeds bepaald door ons darmgestel. Inmiddels zijn er in de loop der jaren grote stoorzenders geplaatst op de weg die de nervus vagus aflegt en komen de boodschappen die de darm uitzendt, vaak verstoord of met de nodige ruis aan in onze hersenen.Stress is waarschijnlijk één van de belangrijkste prikkels die darm en hersenen met elkaar “bespreken”. Onopgeloste problemen, tijdsdruk of angst vergen energie en onze hersenen “lenen” die van de darmen. Gevolg: een verminderde slijmproductie en slechtere doorbloeding. Deze laatste twee factoren veroorzaken een dunner wordende darmwand, waardoor meer immuuncellen met signaalstoffen de hersenen bereiken. Bovendien wordt 95% van het gelukshormoon serotonine aangemaakt in de darmcellen. Niet zo verwonderlijk dus dat mensen met buikklachten zich niet helemaal happy voelen. Elders bepleit dat, als wij ons neerslachtig of moedeloos voelen, misschien alleen met onze buik naar de psychiater voelen. Interessant toch?Met name voor mensen met klachten van het prikkelbare darm syndroom (kortweg PDS) is dit een wetenswaardig gegeven. Gelukkig staat de medische wetenschap wat dit betreft momenteel voor een denkomslag. Voorzichtig aan begint men vraagtekens te zetten bij de absoluut leidende rol van onze hersenen. Anders gezegd: kwalen als PDS worden steeds minder gekwalificeerd als zijnde hypochondrisch. PDS is gebaat bij gerustgestelde darmen en die bereik je door een betere communicatie tussen darm en hersenen. In plaats van pijnstillende medicijnen zouden volgens Enders deze mensen beter verlichting kunnen zoeken middels hypnotherapie. In onze darm bevinden zich circa honderd biljoen bacteriën. Niet zo gek dus dat er in dit dicht bevolkte gebied wel eens iets mis gaat ..... zorg dus goed voor je darmen. stelt Enders. Als je veel meer wilt weten over die kleine wezens die in je darm leven, maar ook hoe je lekker in je vel kan komen te zitten door goed voor je darmen te zorgen, raad ik je aan dit boek aan te schaffen. De mooie voedselmachine bevat een schat aan zinvolle informatie, leest heel vlot weg en zet je aan het denken over je eigen eetgedrag en spijsvertering. N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de auteur of uitgever van dit boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen. ...
http://eetplezier.blogspot.be/2012/09/chocoholica.html
... doos bonbons staren: chocolade is goed voor ons! Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine, de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis). Endorfines w ...
Kreeft à l’armoricaine | Sofie Dumont
https://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/kreeft-larmoricaine
... van je mes een opening in de scharen van de kreeft. Haal het eventuele afval uit de kreeft. Kruid met peper en zout. Verwijder de hersenen en doe deze in een kommetje, voeg een mespuntje boter, de harissa en de bloem toe en een snuifje cayennepeper. Meng dit samen. Smelt wat boter en olijfolie in een pan en bak de kreef ...
Zumel Crianza 2007, Ribera del Duero | | Onno KleynOnno Kleyn
http://www.onnokleyn.nl/zumel-crianza-2007-ribera-del-duero/
... ken we bij pizza? Mij bekruipt dan onmiddellijk de neiging om het schakelaartje van mijn wijnkwaliteitsbeoordelingskwab in mijn hersenen over te halen en aan de geeft-niet-wat te gaan, mits veel. Italianen drinken dan ook geen wijn bij pizza, die nemen bier. Er is iets voor te zeggen. Net zoals wij bij nrs. 32, 14 ...
Superfood Sunday: vega gezonde salade met mango, spinazie en tofu - My Food Blog
https://myfoodblog.nl/recipe/superfood-sunday-vega-gezonde-salade-met-mango-spinazie-en-tofu/
... at, weinig calorieën heeft, de bloedsuiker laag houdt en je lang een vol gevoel geeft. De vitamine K in spinazie is goed voor de hersenen en botten. Door de antioxindanten verbetert je weerstand en heeft een positief effect op het zicht. Zo verkleint het de kans op staar. En spinazie heeft misschien dan niet zoveel ijzer als ooit werd gedacht, het ijzergehalte is alsnog vrij hoog. Op zoek naar een gezonde salade, vol smaak die ook vega is? Lees dan snel verder! Instructies Doe een scheutje olie in een koekepan en bak de tofu reepjes in zo'n 5 minuten lichtgoudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Meng de spinazie, rode kool, mango en kaas. Pel de mandarijn en meng de partjes door de salade. In een droge koekepan rooster je de pijnboompitten. Blijf de pan goed schudden zodat ze niet verbranden. Ze zijn geroosterd als ze bruin beginnen te worden. Strooi de pijnboompitten ove ...